Αρχική σελίδα » Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

 «Ίδιον της φύσεως ημών το κοινωνείν αλλήλοις». Το βάθος της προσωπικότητος αποκαλύπτει τον κοινωνισμό της. Το Πανεπιστήμιο υποθέτει την ατροφία του εγωισμού. Συσφίγγει τον δεσμό διδασκόντων και διδασκομένων. Εκτρέφει την αφοσίωση στην αλήθεια και συντελεί στην σύνθεση των επιστημών. Το Πανεπιστήμιο αποβαίνει ψυχή της κοινωνίας. Το Σώμα των Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών αγωνίζεται, ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ιδρύθηκε το 1979 και ο πρώτος Πρόεδρος Καθηγητής Δημήτριος Αντωνόπουλος διέθεσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την αποκατάσταση του Κτηρίου Παλαμά. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του πρώην πρυτάνεως Ανδρέα Φυτράκη, όπως αξιόλογη υπήρξε η προσφορά του Καθηγητού Χαριλάου Χαραλαμπάκη, της Καθηγήτριας Ελένης Κούκκου, του Καθηγητού Κωνσταντίνου Σέκερη, του Καθηγητού Ευτυχίου Βορίδη, της Καθηγήτριας Άννας Ξενιώτου και ιδιαιτέρως του Καθηγητού Νικολάου Συμεωνίδη.

Λόγω απροβλέπτων εμποδίων το Σώμα πέρασε κρίση, αλλ’ ο προσωρινός Πρόεδρος Καθηγητής Γεώργιος Δαΐκος συνετέλεσε στην αναγέννηση του Σώματος και ανέθεσε στον Καθηγητή Γρηγόριο Μαράκη και στον Καθηγητή Γεώργιο Μποζώνη την πραγμάτωση του σκοπού αυτού. Αναζητήσαμε νέα πρόσωπα, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσωμε με τα παλαιά, οργανώσαμε αρχαιρεσίες με νέο συμβούλιο και Πρόεδρο τον ικανό και δημιουργικό Καθηγητή Γρηγόριο Ποντίφηκα. Ο Καθηγητής Γεώργιος Μποζώνης ως Γενικός Γραμματεύς, Αντιπρόεδρος και δύο φορές Πρόεδρος διοργάνωσε διαλέξεις επί ποικίλων θεμάτων από πανεπιστημιακούς Καθηγητάς από το 1990 ως τις ημέρες μας. Οργανώνομε συνεστιάσεις, δημοσίους διαλόγους, επισκέψεις εις μουσεία.

Με τη συμπαράσταση του τότε Πρυτάνεως Καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη και του Γενικού Γραμματέως του Πανεπιστημίου Καθηγητού Παναγιώτη Κοντού εβελτιώσαμε κατά πολύ τις συντάξεις μας. Σ’ αυτό συνετέλεσε και ο Καθηγητής – Ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Η γενικότερη οικονομική κρίση προκάλεσε μειώσεις των αποδοχών μας, κατά τον Δεκέμβριο του 2008 επυρπολήθη το κτήριο επί των οδών Ακαδημίας και Σίνα και υπέστημεν μεγάλες ζημίες σε βιβλία, έντυπα και αρχείο. Το νέο μας γραφείο βρίσκεται στην Φοιτητική Λέσχη. Όμως εμείς παρά τις αντιξοότητες, επειδή πιστεύομε ότι στο βάθος η κρίση είναι κοινωνική και πνευματική, θα συνεχίσομε τον αγώνα για την αναγέννηση των ανθρωπιστικών αξιών.

 

Η σύνθεση του Δ.Σ για την τριετία 2020-2023 έχει ως εξής:

 

Πρόεδρος:

  Στέλλα Πριόβολου

Αντιπρόεδρος:

  Κωνσταντίνος Σολδάτος

Γενική Γραμματέας:

  Μάρω Παπαθανασίου

Ειδική Γραμματέας:

  Ερασμία Σταυροπούλου

Ταμίας:

  Αλέξανδρος Σαρρής

Μέλη:

 Μάριος Μπέγζος

 

 Νικόλαος Κλαμαρής

 

  Γεώργιος Λεοντσίνης

 

  Γεώργιος Νικολόπουλος

Αναπληρωματικά Μέλη:

 

 

 Παναγιώτης Νιάρχος

Η σύνθεση του Δ.Σ για την τριετία 2014-2017 έχει ως εξής: 

Πρόεδρος: Διονύσιος Κόκκινος
Αντιπρόεδρος: Διονύσιος Σπινέλλης,
Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Σίσκος
Ειδικός Γραμματέας: Στέλλα Πριόβολου
Ταμίας: Νικόλαος Τουτουντζάκης
Μέλη:    Παύλος Τούτουζας
             Ηλίας Οικονόμου
             Άννα Ξενιώτου
Αναπληρωματικά Μέλη:
            Σπυρίδων Τρωιάνος
            Ιωάννης Αραχωβίτης

Η σύνθεση του Δ.Σ για την τριετία 2011-2013: 

Πρόεδρος: Γεώργιος Μποζώνης
Αντιπρόεδρος: Σπυρίδων Τρωιάνος,
Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Σίσκος
Ειδικός Γραμματέας: Λαυρέντιος Δελλασούδας
Ταμίας: Νικόλαος Παπαδάκης
Μέλη:   Άννα Ξενιώτου
             Παύλος Τούτουζας
             Ηλίας Οικονόμου
Αναπληρωματικά Μέλη:
             Διονύσιος Σπινέλλης
             Αθηνά Ζαμάνη
             Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
             Νικόλαος Τουτουντζάκης