Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

19.02.2024

Εκδημία του Ομότιμου καθηγητή Εντατικής Θεραπείας -Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λεωνίδα Γρηγοράκου

Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου μας Λεωνίδα Γρηγοράκου και εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ήταν Ομότιμος καθηγητής  Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Σπαρτιά Λακωνίας το 1953 και ήταν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ειδικότητα της Πνευμονολογίας Μετεκπαιδεύτηκε στο Kaplan Medical Education Center και στο Cook County Hospital ICU – University of Illinois-Chicago και ολοκλήρωσε μαθήματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Roosvelt, Chicago.

Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΚΑΒ σε θέματα Άμεσης Βοήθειας. Η δημιουργία και η οργάνωση του ΕΚΑΒ σε ανεξάρτητο οργανισμό εθνικής εμβέλειας ήταν το αντικείμενο του Διδακτορικού του, που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση για δημιουργία του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια . Το 1988 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα».

Από το 1986 μέχρι και το 1995 εργάστηκε στο ΕΣΥ στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΕΘ-ΚΑΑ) και στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ. Το 1994 έλαβε τον τίτλο Ειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και το 1996 έγινε Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ.( θέση που κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2019), ενώ τον Νοέμβριο του 1998, ως Συντονιστής Διευθυντής της ΜΕΘ Κ.Α.Τ. πήγε για Μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ University of Maryland, Shock Trauma.

Διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου «Ελπίς»πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» και πρόεδρος του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

Άσκησε κλινικό έργο ως Διευθυντής σε ΜΕΘ Δημόσιων-Ιδιωτικών κέντρων της χώρας μας, και οργάνωσε και λειτούργησε οκτώ ΜΕΘ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το διδακτικό έργο του Λεωνίδα Γρηγοράκου ήταν σημαντικό και πολυποίκιλο και μπορεί να διακριθεί σε δύο περιόδους: την πρώτη που εργάστηκε ως γιατρός στο ΕΣΥ και τη δεύτερη ως μέλος ΔΕΠ. Το διάστημα αυτό οργάνωσε ή/και συμμετείχε με μαθήματα σε εκπαιδευτικά – μετεκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΚΑΒ, στη ΜΕΘ του ΝΝΘΑ, στην Ιατρική, την Φαρμακευτική και την Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, και στα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας,. Το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετείχε ως ομιλητής σε 30 εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) και αποτέλεσε μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ.

Η δεύτερη περίοδος περιελάμβανε διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στην Ιατρική, την Φαρμακευτική και την Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής 7 Ελληνικών περιοδικών, 11 διεθνών περιοδικών και reviewer 5 διεθνών περιοδικών.

Το επιστημονικό – συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 112 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά και 72 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά,64 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, εκ των οποίων 13 έχουν δημοσιευτεί, και 161 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια. Ταυτόχρονα αποτέλεσε μέλος επιστημονικής – οργανωτικής επιτροπής 33 Ελληνικών συνεδρίων και πρόεδρος-συντονιστής-σχολιαστής σε 60 στρογγυλές τράπεζες επιστημονικών συνεδρίων. Συνέγραψε επίσης και επιμελήθηκε 16 Ελληνικά ιατρικά βιβλία. 

Ως πολιτικός ο Λ.Γρηγοράκος υπήρξε από το 1974 μέχρι σήμερα μέλος του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε βουλευτής Λακωνίας από το 2000-2015, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας.

Η Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

 

Στέλλα Πριόβολου                                                    Νέστωρ Κουράκης